21 Ekim 2011 Cuma

Türk Pasaportu


Bugün sinema sitelerinden birinde bu filmi görünce merak edip baktım neymiş diye bilmem okudunuz mu Ayşe Kulin'in Nefes Nefese romanında da bu hikaye vardı.
2. dünya savaşı zamanında binlerce museviyi soykırımdan kurtaran Türk diplomatların hikayesini anlatıyordu işte bu konu beyaz perdeye taşınmış.
Filmin künyesine baktım Ayşe Kulin'in adı yok belli ki kitaptan birebir aktarım söz konusu değil ama kaba taslak ana mevzu aynı İsrail'le ilişkilerin gerildiği bir dönemde böyle bir filmin gösterime girmesi oldukça manidar olmuş.
Yahudilerin hayatını ikinci kez kurtaranın yine Türkler olması ama bazı yahudilerin bunu yok sayması ilk kim mi kurtarmıştı 1490'lı yılların sonuna doğru 2. Beyazıd yahudileri İspanya kraliçesinin zulmünden kurtarıp Barbaros Hayreddin Paşa sayesinde Osmanlı topraklarına getirtmişti.
Bu filmi çok merak ettim Ayşe Kulin'in kitabını okurken tüylerim diken diken olmuş boğazım düğümlenmişti bakalım filmde o kadar etkileyici mi?
Türklerin ne olduğunu herkes görsün nedense hep birilerinin hayatını kurtaran, kendini ateşe atan Türkler olmuş bizim için kendini ortaya koyan tek bir devlet yok sanırım bu yüzden 1 Türk dünyaya bedeldir denmiş.:)

Fragmanını merak edenler için link ekliyorum.:)

http://www.youtube.com/watch?v=o6-Jt0NpYuY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder