30 Ocak 2015 Cuma

Kozmetiklerin Son Kullanım Tarihini Nasıl Öğreniriz?

Bazen çok ucuza aldığımız ürünler için süpheleniyoruz ya üretim tarihi eskiyse, ya son kullanma tarihi geçmişse peki ama bunu nasıl öğrenebiliriz.
Ambalajında yazan açıldıktan sonra 6M, 12M vb ibare var ama benim bahsettiğim bu değil dediğim asıl üretim zamanları ve daha ne kadar süre kullanılabilineceğimiz.
Belki bu konuda yazan blogger arkadaşlar olmuştur ama birkaç gün önce yazdığım Estee Lauder Far Paleti yazısında bir izleyicim bu konuda sorunca bende bir yazı yazmak istedim.
 
Dediğim gibi özellikle %50 hatta %60 gibi indirimle alınan ürünler alırken biraz insanı şüpheye düşürmüyor değil ama o indirimin karşı koyulmaz cazibesine yenik düşüp almadan edemiyoruz.
Ben hem cilt bakım ürünleri hem parfüm hem de renkli kozmetik ürünlerini www.checkcosmetic.net adresinden kontrol ediyorum.
 
Nasıl mı?
 
Web sitesini açıyorum
 
 
Sol tarafta ki butonları kullanarak sonuca ulaşıyorum.
 
 
 
Mesela 145 lira yerine 49 liraya ELCA'dan aldığım Estee Lauder far paletine bakalım ne kadar zamanı kalmış.
 
Far paletinin arka tarafında yazan kodu Enter code yazan kısıma giriyorum.
 
 
 
Sonra Calculate butonuna basıyorum ve karşıma sonuç çıkıyor.
 
 
İşte bu paletin üretim tarihi Nisan 2013'te üretilmiş ve kullanım süresinin dolmasına daha 15 ay varmış demek ki ELCA'da oldukça uyguna aldığım paletin tarihi bitmemiş.:)
 
Gerçi ben allık ve göz farlarımı taşlaşmadıkça, bozulmadıkça birkaç seneden fazla kullanıyorum bu ne kadar sağlıklı tartışılır ama 3 senelik kullanım süresi olan bir ürünü süresi dolunca hiçbir bozulma ibaresi de yoksa atmaya kıyamıyorum.
 
Ama rimel açıldıktan sonra en fazla 6 ay sonra atmak gerekiyor ki zaten belli bir süre sonra kurumaya başladığı için mecburen atmak gerekli.
Bir çok ürün bozulduğunu yapılarında ki değişiklik veya kokularından belli ediyor.
Parfüm en fazla 3 sene kullanılıyor zaten sonrasında ekşi, garip bir koku duymaya başlıyorsunuz.
Rujlar da aynı şekilde kötü, plastik gibi bir koku vermeye başlayınca bilin ki miyadı dolmuş.
Göz farları, allıklar, pudralar yine onların da süreleri 2 veya 3 yıl ancadır ama alalı 2 yılı geçmiş ve hafiften taşlaşmaya, dokusu değişmeye başlamışsa bu ürünler de bozulmaya başlamış olabilir.
Krem formda ürünler yani krem allık, krem farlar daha çabuk bozulabiliyorlar özellikle krem farlar 2 sene içerisinde taş gibi olabiliyor.
Yüz, göz nemlendiricilerini mutlaka ambalajın üzerinde yazan 6M, 12M gibi ibareyi dikkate alıp kullanmak gerekiyor.
 
 
Hatta ben cilt bakım ürünlerini kullanmaya başladığım tarihi bir kenara not ediyorum özellikle gramajı fazla ürünlerde böyle not etmek işe yarıyor.
Güneş kremlerini genelde açıldıktan sonra 1 yıl kullanılabiliniyor misal 2014 haziran ayında güneş kremini kullanmaya başladınız 2015 haziranında onun da işi bitmiş demektir.
Ama bazı güneş kremlerinin üzerinde açıldıktan sonra 24M ibaresi varsa 2 yıl kullanabileceğimiz anlamına geliyor.
 
Son bir şey genelde her üründe ambalajın altında kodu yazar yani Estee Lauder far paletinin altında yazdığı gibi ama bazı markalar kutuya bu kodu eklemiş olabiliyor ona da dikkat etmek lazım.
 
Uzun lafın kısası hem aldığımız kozmetik ürünlerinin üretim ve son kullanım tarihini www.checkcosmetic.net adresinden kontrol edebiliriz.
Hem de tüm kozmetik ürünlerimizi açtıktan sonra bitirilmesi gereken süre içerisinde bitirebilirsek cildimizde herhangi bir soruna yol açmamış oluruz.
Yani ambalajın üzerinde yazan şu yukarıda resmini eklemiş olduğum kapağı açılmış 6M yazan ibareye de dikkat etmek lazım.
 
Bu uzun yazıyı sabırla okumuşsanız teşekkürü bir borç bilirim.:)
 
 
 
 

9 yorum:

  1. Merhaba
    Bilgi için teşekkürler.
    Bazı ürünlerde tarih yazmıyordu bu site çok işe yarayacak.

    YanıtlaSil
  2. eskiden ben de bakardım ama artık pek inanmıyorum bu siteye, en son aldığım nars audaciousun tarihini bir iki yıl geçmiş gibi gösterdi, o anda güvenim kırıldı açıkcası:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayret neden böyle bir sonuç çıkardı ki ben şu ana kadar bir sorun yaşamadım mutlaka bunun muadili bir site vardır bulmak lazım.:)

      Sil
  3. Evet gayet pratik bir site, epeydir kullanmıyorum ancak, bir kaç sefer ürünlerde yanlışlık yapınca bakmaz olmuştum hatırlattığın iyi oldu bir kez daha denemekten birşey çıkmaz belki ozaman bir hata olmuştur kimbilir :) Bu arada bende bloguma beklerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada bir denemek lazım mutlaka alternatifi vardır ama şimdilik elimizde bu var.:) Bloğuna geleceğim canım:)

      Sil
  4. Bu tarz bilgilendirici yazılarınızı keyifle okuyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba bilgi için teşekkürler. Ancak Shiseido markasını maalesef içermiyor. Shiseido ürünlerinde kodları nereden değerlendirebileceğimizi biliyormusunuz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shiseido için bildiğim bir site yok malesef :/

      Sil