25 Kasım 2011 Cuma

Merak Ettiklerim (Film)


Çağan Irmak'tan yine duygusal bir aile filmi daha izlemeden olmaz en kısa zamanda gidip izlenmeli filmde anlatılan olay bir çoğumuzun ailesinde olan bir hikayedir.
En azından benim ailemde var dedemler Selanik'ten mübadelede gelmişler ve annesi onları yani 3 kardeşi binbir zorlukla büyütmüş hele bir de babaları vefat edince hayat dahada zorlaşmış sanırım filmi izlerken aklıma dedemden dinlediğim hikayelerde gelecek.
İşte bu filmde de ana mevzu mübadele ve sonrasında değişen hayatlar zaten Çağan Irmak filmlerini çok severim bu filmide en kısa zamanda izlemek istiyorum ee filmde bir de Yiğit Özşener olunca izlenmesi mecburidir.:)

Filmin Konusu:
Ozan, Ege'de küçük bir sahil kasabasında yaşayan 10 yaşında bir çocuktur. Girit göçmeni dedesi Mehmet Bey nedeniyle arkadaşları onunla "gavur" diye alay etmektedir. Yalnız kalmaktan korkan Ozan, başta dedesi olmak üzere ailesine kızar "Biz Türküz." diyerek onlara kafa tutar.
Ozan'ın dedesi Mehmet Bey, kasaba eşrafından, saygın bir adamdır. Kasaba halkına kol kanat gerer, sorunlarıyla ilgilenip, onlara yardım eder. Hoşgörürsüyle bilinen Mehmet Bey torununun bu durumundan dolayı üzülmekte ve endişe duymaktadır. Mehmet Bey daha yedi yaşındayken, ailesi zorla topraklarından kopartılmış, mübadeleyle Girit'ten göçmüşlerdir. Mehmet Bey'in en büyük arzusu ölmeden evvel doğduğu toprakları görebilmektir. Bu özlemle sık sık içinde mektuplar olan şişeleri Ege'nin mavi sularına bırakmaktadır.
DEDEMİN İNSANLARI, küçük bir kasabada yaşayan on yaşında bir çocuk ve dedesi aracılığıyla, bir ailenin ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişimi anlatıyor. Kalabalık ve sıcak Ege insanlarının hikâyesini izlerken, mübadeleye, öteki olmaya, nereye gidersen git bir yere ait olamamaya, iki yakaya, çok sayıdaki azınlığa, ihtilallere, bir defa daha ama bu kez farklı bir yerden bakacaksınız.

Film bugün yani 25 kasım itibariyle sinemalarda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder